Välkommen

Edwin 2014 FramtidsveckanVi vill samla alla som vill vara en del av ett grönare, hållbarare och mer inkluderande Alingsås till en gemensam vecka som vi fyller med goda exempel på allt som redan görs och tankar kring framtiden.

Framtidsveckan 2020 blev den sista i Alingsås. Vi har kört Framtidsveckor från och med 2013 till och med 2020 med ett års uppehåll. Under 2018-2020 finansierade Alingsås kommun framtidsveckans samordning. Nu har Alingsås kommun bestämt att de vill gå vidare med andra satsningar när det gäller hållbarhet och därmed har Framtidsveckan ingen möjlighet att fortsätta. Ni som deltagit som arrangörer tidigare och som fortsatt vill nå ut med dem till en bredare publik kan anmäla er till Hållbarhetsfestivalen som hålls i oktober varje år. Det är egentligen Göteborgs Framtidsvecka som har bytt namn och blivit större så det fungerar ungefär på samma sätt. Det är fortfarande Omställningsrörelsens plattform du anmäler programpunkter på så du kommer att känna igen dig.

 

Vem kan delta?
Alla som vill är välkomna att bidra med en programpunkt under veckan; organisationer, nätverk, företag, ideella föreningar, studieförbund, myndigheter, politiska partier eller enskilda personer.

Vad har du som du vill visa upp eller arrangera – och låta andra inspireras av? Känner ni er osäkra på hur ni kan delta i Framtidsveckan så kontakta Ylva Lundin och diskutera saken. Hon kommer gärna ut till er för att informera om Framtidsveckan.

Vad kan en programpunkt innehålla?
En programpunkt i Framtidsveckan kan vara bildvisning, konstworkshop, föreläsning, guidad vandring, naturupplevelse, sopplunch med samtal, klädbyte, matlagningskurs, prova-på-verksamhet, seminarium, öppet hus, teater, musik, hantverk, och mycket mer. Det kan vara ett förutsättningslöst samtal mellan grannar om hur man kan samarbeta i sitt kvarter. Vad är det du längtar efter ska hända?

Du bestämmer var
Platsen för programpunkten planerar och bestämmer du. Kanske är den i din ateljé, på ditt företag, i din butik, på din gård, i skogen, i lånad lokal eller på stan. Vi har samlat några lokaler som går att låna utan kostnad under veckan.

  • Palladium för större arrangemang som drar mycket folk 200 platser. Bokas genom Ylva Lundin. (tillgänglighetsanpassad)
  • Pumphuset bokas genom Fredrik Wizeman Alingsås Energi. (tillgänglighetsanpassad) Endast 17-22.
  • Christinaesalen bokas via Nina Jansson, Svenska kyrkan.
  • Studiefrämjandets lokaler bokas genom Ylva Lundin
  • Servicekontoret i Sollebrunn bokas genom Sanna Nerell (tillgänglighetsanpassad)
  • Nolbygårds ekobageri och café bokas genom Lasse Larsson

Känner du till andra lokaler som kan lånas ut under veckan så anmäl gärna dem till Ylva Lundin. För er som vill arrangera något i Bjärke där Servicekontoret inte är lämpligt kontakta Ylva Lundin för lokal.

Anmälan och program
Var och en ansvarar för sin egen programpunkt. Du anmäler din programpunkt här på hemsidan senast 9 mars, och när du gör det kommer din programpunkt automatiskt att komma med i ett samlat program för hela veckan. Glöm inte att berätta om din programpunkt i dina vanliga kanaler och nätverk och kanske använda sociala medier, för att så många som möjligt får veta att det är.

Vi vill slå ett slag för alla de aktiviteter som redan händer
Om din förening/grupp/nätverk/företag redan har kontinuerliga aktiviteter som går i linje med Framtidsveckan får ni gärna anmäla dem. Tillsammans kan vi synliggöra allt som redan görs – alla lokala, positiva saker som redan händer. 🙂

Om Framtidsveckan
Den första Framtidsveckan i Alingsås var 2013. Konceptet kommer ursprungligen från Söderhamn där Studiefrämjandet och Omställning Söderhamn tog fram konceptet för att samla alla krafter som ville jobba för en förändring mot ett mer hållbart Söderhamn. I Alingsås arrangerade Alingsås kommun sedan tidigare Earth Week men 2013 bestämde kommunen i samarbete med flera organisationer att växla upp genom att använda Framtidsveckan som koncept. Första åren fick veckan stöd av Länstyrelsen och Leader Göteborgs insjörike. 2015 och 2016 kördes veckan till stor del med ideella krafter och inför 2017 försökte vi hitta någon finansiär som kunde finansiera veckans samordning. Vi lyckades inte med det så därför blev det inte någon Framtidsvecka 2017. Från och med 2018 har Alingsås kommun beslutat att gå in med medel för att stötta samordningen av veckan. Dessa pengar går till att finansiera hyra av lokaler, annonser i lokalpressen, tryck av programmet samt samordningsfunktion. Det brukar vara över 70 arrangörer och de satsar också mycket egna resurser för att få veckan till stånd. Omställning Alingsås ställer upp med den webbplattform som används för anmälan av programpunkter.

 

 

 

 

Kontaktinformation:
Studiefrämjandet och Omställning Alingsås: Ylva Lundin, 070-945 33 33
ylva.lundin@storyline.se

Alingsås Energi: Fredrik Wizeman, 0322 61 76 11
fredrik.w@alingsasenergi.se

Svenska kyrkan: Nina Jansson, 0322 669 104
nina.f.jansson@svenskakyrkan.se

Susanna Nerell, 0736417495
sannapooh@hotmail.com

Lasse Larsson, 0705199055
lasse.larsson@me.com

För mer information om vad en framtidsvecka är för något, se framtidsveckan.se.